Ziemniaki są jednymi z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Dostarczają wielu witamin, głównie są bogate w potas, magnez oraz witaminę C. Aby zachowały swoje walory odżywcze, smakowe i wizualne powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Optymalna temperatura przechowywania ziemniaków wynosi 7°C. Ważna jest również odpowiednia wilgotność powietrza, wentylacja i brak światła w przechowalniach.
W ostatnim czasie Komisja Europejska wycofała kolejne popularne substancje stosowane w procesie przechowywania ziemniaków. Nowa regulacja nie zezwala na stosowanie aż 19 środków, które były wykorzystywane do gazowania ziemniaków, zawierające chloroprofam. Substancja ta pomagała skutecznie ograniczać kiełkowanie ziemniaków w przechowalniach.
Istnieją oczywiście środki zastępcze, które nie zawierają chloroprofamu. Zastosowanie jednak tych środków jest bardzo drogie. Konieczność stosowania ich co rok w przypadku nieodpowiedniej przechowalni jest nierentowane.
Zastosowanie tańszych środków, zastępczych może wpłynąć na walory smakowe i zapachowe. Ziemniak wtedy nadaje się wyłącznie do przemysłu na produkcję np. frytek i chipsów.
Obecnie ziemniaki przechowuje się do maja i czerwca. Po wdrożeniu nowych przepisów utrzymanie dobrej jakości składu wymaga nowych urządzeń klimatyzacyjnych i agregatów chłodniczych.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wobec tego przemodernizowanie obiektu.
Obecnie wielu plantatorów ziemniaków korzysta ze starych, tradycyjnie murowanych bez termoizolacji budynków. Wykorzystują je jako przechowalnie. Najczęściej obiekty te są zaizolowane pianą natryskową i wyposażone w agregaty chłodnicze.
Wadą zastosowania piany natryskowej jest brak możliwości jej odkażenia i zdezynfekowania m.in. po stosowaniu środków chemicznych. Obecnie jest to duży problem, ponieważ jeżeli pianka przeszła np. chloroprofamem to będzie powodować wtórną emisję tego środka do kolejnych przechowywanych warzyw.
Wtórną emisję środków chemicznych, chorób czy pasożytów do kolejnych wsadów ziemniaka mogą powodować również mury i otynkowane ściany, których nie można umyć i odkazić.
Z przechowalni tego typu nie wolno sprzedawać żadnych płodów rolnych na terenie Unii Europejskiej. Jest to niemożliwe, ponieważ wszystkie owoce i warzywa, a w szczególności ziemniaki będą w miejscach skupu dokładnie badane pod kątem zawartości substancji zakazanych. Nie może być żadnych śladowych ilości środków do gazowania ziemniaków, które są zabronione.
Wobec tego wiele przechowalni wymaga modernizacji i termomodernizacji.
Jednym z wariantów jest uformowanie wewnątrz starego budynku komory z płyt warstwowych.
Można odizolować zwykłe ściany skażone chloroprofamem stosując płyty warstwowe. Odpowiednio przygotowany obiekt uszczelniony pozwoli na stałe utrzymanie optymalnej temperatury +7°C .
Płyty warstwowe są bardzo proste i szybkie w montażu. Ocieplenie ścian i sufitów w ten sposób nie wymaga pozwoleń budowlanych.
Stała niska temperatura zabezpiecza ziemniaka przed kiełkowaniem i przed utratą jego masy. Przechowywanie owoców i warzyw w niskiej temperaturze powoduje, że nie tracą one swych właściwości.
W budynkach nieocieplonych, niezaizolowanych straty ciepła są znacznie większe. W takich przypadkach agregaty chłodnicze muszą pracować 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu co często oznacza, że działalność staje się nierentowna.
W przypadku kiedy w magazynie nie stosowaliśmy środków chemicznych lub budynek miał inne przeznaczenie można go poddać termomodernizacji od zewnętrz. Uzyskujemy w ten sposób nie tylko lepszą izolację budynku, ale również elegancką elewację na ścianach i dachu.
Rozwiązanie to stosujemy na budynki żelbetowe, murowane oraz na stare konstrukcje stalowe.
Kolejną zaletą zastosowania płyt warstwowych na zewnątrz jest uzyskanie większej przestrzeni w środku, zachowanie dotychczasowej kubatury wewnątrz przechowalni.
Budynki zaizolowane to budynki w których można stworzyć mikroklimat do przechowywania ziemniaków, który jest im potrzebny. Po modernizacji budynek będzie pozbawiony mostków cieplnych.
Priorytetem takich rozwiązań jest utrzymanie stałych parametrów temperaturowych w warunkach wiosennych i późnowiosennych. Nawet krótkotrwały wzrost temperatury powoduje pojawienie się na ziemniakach oczek, które są zaczątkiem kiełkowania co skutkuje, że plon nie będzie się nadawał do dystrybucji w sieci handlowej.
Ważnym aspektem zabezpieczenia chłodni i przechowalni jest zastosowanie odpowiednich przemysłowych drzwi.
Drzwi chłodnicze powinny być przede wszystkim szczelne, gwarantujące utrzymanie odpowiedniej temperatury wewnątrz komory.
W zależności od rozmiarów komór chłodniczych możemy zastosować drzwi:
drzwi chłodnicze jednoskrzydłowe zawiasowe
Wybór odpowiednich drzwi jest kluczowy. Muszą spełniać swoje przeznaczenie i być wygodne w użytkowaniu. W przypadku dużych chłodni do których towar jest transportowany dużym wózkiem widłowym najlepszym wyborem będą drzwi chłodnicze przesuwne.
Zarzecze
ul. Starowiejska 49a
Oferta
O firmie
Baza wiedzy
©Copyright TECH-PLAST