Obserwuje się coraz większe zainteresowanie społeczeństwa na produkty nisko przetworzone i nieprzetworzone.  Surowe owoce i warzywa są źródłem witamin w naturalnej formie. Żeby organizm ludzki mógł zdrowo funkcjonować potrzebuje dostateczną ilość witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne do przebiegu metabolicznych procesów w naszych organizmach. Zdrowa dieta jest decydującym czynnikiem wpływającym na dobre samopoczucie i zdrowie człowieka.

 

Surowe owoce i warzywa źródłem witamin

 

Odpowiednio przechowywane owoce i warzywa chronią przed utlenianiem się witamin.  Dostęp powietrza czy wpływ słońca znacznie przyspiesza negatywne procesy zachodzące w produktach. Świeże owoce  i warzywa w naszej strefie klimatycznej są dostępne sezonowo. Spożywanie ich w okresie dojrzewania oznacza dostarczanie naszemu organizmowi znacznie większych dawek wartości odżywczych. Najtrudniej o świeże produkty w okresie zimowym. Aby zachować maksimum wartości odżywczych w owocach i warzywach przechowuje się je w chłodniach, mroźniach lub poddaje procesowi suszenia. Konsumenci w trosce o zdrowie oczekują, że soczyste i świeże owoce oraz warzywa będą dostępne przez cały rok. Producenci jabłek szykują się na niekorzystne skutki zmian klimatycznych. Globalne ocieplenie wpływa m.in. na  zmianę smaku, zmniejszenie kwasowości, jędrności i wodorozcieńczalności owoców. Brak śniegu powoduje niedostatek wody w sezonie wegetacyjnym. Jakość jabłek ważna jest zarówno w procesie produkcji jak i w czasie przechowywania. Jabłka przechowywane w nieodpowiedni sposób tracą szybko jakość. Jabłko dobrej jakości ma odpowiednią średnicę, odpowiednie dla odmiany wybarwienie skórki, soczysty i smaczny o odpowiedniej jędrności miąższ. W dzisiejszych czasach od sadowników wymaga się dużej wiedzy w zakresie stosowania odpowiedniego nawożenia i znajomości technologii uprawy owoców i warzyw oraz znajomości metod przechowywania produktów. 

 

Chłodnia z kontrolowaną atmosferą KA i ULO

 

Producenci starają się zapewnić jak najlepszy efekt przechowywanych warzyw i owoców. Jedną z metod jest modyfikowanie składu atmosfery w których przechowywane są produkty. Odpowiednio dobrana technologia przechowywania zagwarantuje odpowiednią jakość i zahamuje rozwój patogenów.

Najczęściej wykorzystywaną technologią oprócz zwykłych komór chłodniczych są komory z kontrolowaną atmosferą (KA) oraz systemem ULO (Ultra low oxygen) - komory z kontrolowaną atmosferą i obniżoną zawartością tlenu.

 

Tabela zwierająca zalecane wartości dla komór zwykłych i z kontrolowaną atmosferą KA i ULO

 

W zwykłych komorach chłodniczych (normalna atmosfera) obniżona temperatura zmniejsza intensywność oddychania. Proces oddychania owoców można spowolnić nawet 3-krotnie. W tym przypadku skład powietrza wynosi: CO2 - 0,03%,  O2-  21% i N2 - 78%. 

 

Kontrolowana atmosfera KA

 

Technologia kontrolowanej atmosfery KA wymaga odpowiednich komór chłodniczych gazoszczelnych. Korzystna temperatura wpływająca na trwałość owoców i warzyw jest w przedziale 0oC do 3oC.  Skład atmosfery wynosi: stężenie O2 obniżone do 3%, stężenie CO2 w zakresie od 3% do 5% oraz N2 – 92% do 94%.

 

Technologia ULO

 

W przypadku komór ULO (Ultra Low Oxygen) – 1-2% O2, 1,5-2% CO2 oraz 96-97% N2.  Technologia ULO pozwala najdłużej przechowywać owoce. Technologia ULO jest udoskonaleniem systemu kontrolowanej atmosfery (KA) i wymaga doskonalszych rozwiązań regulacyjnych i pomiarowych. Niekontrolowany spadek tlenu poniżej 1% może po pewnym czasie powodować fermentację i zniszczenie owoców doprowadzając do dużych strat. Minusem przetrzymywania produktów w technologii ULO przy tak niskiej zawartości tlenu  przez dłuższy okres czasu może być utrata zapachu owoców.

 

Drzwi gazoszczelne

 

Do prawidłowego funkcjonowania komory niezbędne są drzwi gazoszczelne. Zapewniają one szczelność oraz izolację termiczną.

 

Na obrazku przedstawiono najważniejsze elementy drzwi gazoszczelnych odpowiadające za szczelność

 

Drzwi gazoszczelne firmy TECH-PLAST są wyposażone w 2 zawory kulowe pomiarowe, okienko kontrolne z podwójną szybą zamykane na klucz. 100 procentową szczelność drzwi gwarantują 4 dociski mimośrodowe oraz użyte do produkcji drzwi najwyższej jakości materiały. Produkowane przez firmę TECH-PLAST drzwi gazoszczelne posiadają patent NR 208694 oraz Atest Higieniczny PZH.

 

Chłodnie

 

Chłodnie budowane są najczęściej z wykorzystaniem płyt warstwowych z rdzeniem PIR ze względu na ich bardzo dobre właściwości termoizolacyjne, odporność na korozję, gazoszczelność dzięki okładzinom stalowym oraz szybkość ich montażu.

 

 

31 marca 2020

Rola chłodni w przemyśle owocowym. KA i ULO

Przechowywane owoce w chłodni zachowują świeżość
Główne logo firmy Tech-plast w kolorze

©Copyright TECH-PLAST

Wideo

Aprobaty techniczne i atesty

Pliki do pobrania

Baza wiedzy

Kontakt

Referencje

Działalność i historia

Aktualności

O firmie

Komory chłodnicze

Płyty warstwowe

Drzwi przemysłowe

Drzwi wahadłowe

Drzwi mroźnicze

Drzwi chłodnicze

Drzwi gazoszczelne

Oferta

Obrazek przedstawia logo Twittera
Obraz przedstawia logo Instagrama
Obrazek przedstawia logo facebooka

info@tech-plast.pl

tel. +48 501 649 223

Zarzecze 

ul. Starowiejska 49a

37-400 Nisko

 

Obrazek przedstawia logo firmy  Tech-plast w kolorze czarno białym